Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Topinamburul, un cartof cu gust de anghinare

topinamburul-un-cartof-cu-gust-de-anghinare

TOPINAMBUR, ce este topinamburul, retete cu topinambur, cum se gateste topinambur, cum se cultiva TOPINAMBURUL




Planta lunii pe forumul egradini: lunar, forumistii pasionati de plante aleg prin sistem de vot o planta reprezentativa prin valoarea ei culinara, prin cea ornamentala sau deopotriva prin ambele, cum este cazul topinamburului. "Cand apare pe malul Muresului ... inseamna ca e
octombrie ... e toamna iar ea invioreaza atmosfera!", isi motiveaza alegerea Gabi, una dintre forumiste.

Denumire stiintifica, incadrare taxonomica: HELIANTHUS TUBEROSUS, face parte din Familia Compositae, subfamilia Tubuliflorae.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Morfologie: in sol prezinta stoloni (tulpini subterane) din care vor lua nastere tuberculi, prin ingrosarea unor portiuni in care se acumuleaza substante de rezerva. Radacinile sunt mai dezvoltate decat la cartof, topinamburul fiind mai tolerant la seceta. Tuberculii de topinambur nu au forma ovoida a cartofului, ci au un contur neregulat, semanand cu ghimbirul. Au coaja rosie, tare.

Frunzele de topinambur sunt ovale, ascutie la varf. Tulpina este inalta, cilindrica, lemnoasa la baza solului. Florile sunt galbene, asemanatoare cu cele de floarea-soarelui, dar cu un diametru mai mic.

Cultivare: tratatele clasice de legumicultura recomanda cultivarea in cuiburi, pe randuri aflate la 60-70 de centimetri distanta. Intre doua cuiburi pe acelasi rand se lasa o distanta de 40 de centimetri. Facand un calcul simplu, la un hectar de teren cultivat se vor obtine 35.000 - 40.000 de cuiburi, insumand o cantitate de o tona - o tona si jumatate de tuberculi pentru initierea culturii.

Alte lucrari importante sunt cele de rarire a culturii, lucrarea cu grapa stelata dupa rasarirea plantelor si prasilele mecanice.

Recoltarea cuprinde doua etape distincte. Pentru ca partea aeriana a plantei este folosita ca furaj, necontinand substante toxice, ea se recolteaza prima data de catre fermieri, toamna in lunile octombrie - noiembrie. Tuberculii se pot recolta imediat dupa aceea, mecanizat, cu plugul pentru cartofi, sau se pot recolta in primavara urmatoare, cu un utilaj clasic de recoltat cartofi.

Cerinte de mediu: topinamburul nu este pretentios in privinta solului. Rezista pana la temperaturi de 7-8 grade Celsius iar tuberculii pot ierna in pamant fara probleme, chiar si pe geruri uscate (prof. Gh. Valceanu pomeneste chiar de temperaturi de -30 grade Celsius, la care tuberculii rezista). In primavara, daca sunt lasati in pamant, din fiecare tubercul pleaca in vegetatie pana la sase tulpini, care ajung la un metru inaltime.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.88 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016